Izkoristi brezplačno poštnino in naroči eno ali komplet iger po znižani ceni!

Arheolov

Arheolov na zimskem izletu po slovenskih muzejih

6 idej za zimske družinske izlete v preteklost

 

Ali imate doma navdušenca nad zgodovino? Tudi pozimi se lahko z družino odpravite na navdihujoč izlet v pretekla stoletja. Izberi destinacijo in uživajte na toplem, tudi če je zunaj (pre)mrzlo, in so morda arheološka najdišča zasnežena.

 

Predstavljamo ti nekaj idej, kam se lahko odpravite na zimske družinske izlete, se zabavate in tudi kaj naučite. Izbrali smo nekaj muzejev, kjer lahko doživite arheologijo na najbolj pristen način, tam, kjer je bila odkrita. Tem ob bok smo postavili tudi druge zanimive stalne arheološke razstave. Izbrali smo tiste muzeje, kjer imajo razstavljene muzealije, ki so otrokom še posebej zanimive, npr. prava mumija, prizori iz situl, rekonstrukcije prazgodovinskih hiš ali pozlačene zaklade pivskih čaš (z mlinčkom na veter!).

 

  1. Ogled podzemlja Celja – vpogled v Celejo

 

Toplo priporočamo ogled po našem mnenju trenutno najbolj zanimive arheološke stalne razstave pri nas. Če še niste bili, si vzemite ves dan in si oglejte ne le stalno razstavo, temveč tudi druge arheološke lokacije v Celju. Začnite z ogledom arheološkega razstavišča Celeia – mesto pod mestom v kleti Knežjega dvora na Trgu Celjskih knezov 7, kjer je doslej največja predstavitev ostankov rimske Celeje »in situ«. Nadaljujte z ogledom stalnih razstav o prazgodovini in o grofih Celjskih. Nato se sprehodite po mestu in na Glavnem trgu 17 zavijte v Turistično informacijski center Celje, kjer si v kleti ogledate predstavljeno rimsko hišo (s hipokavstom – rimskim ogrevanjem in mozaikom).

Lokacija: Pokrajinski muzej Celje, Trg Celjskih knezov 8, Celje.

Zimski odpiralni čas: torek–petek: 10.00–16.00, sobota: 9.00-13.00; ponedeljki, nedelje: zaprto.

Vstopnina: družinska vstopnica: 12 €.

 

  1. Sprehod po rimski cesti v Emoni

 

V Turjaški palači si oglejte interaktivno stalno razstavo Ljubljana. Zgodovina. Mesto. o življenju v Ljubljani od danes pa do prazgodovine. V kleti muzeja se lahko sprehodite po rimski cesti in si ogledate tudi kloako – rimsko kanalizacijo.

Lokacija: Mestni muzej Ljubljana, Gosposka 15, Ljubljana.

Odpiralni čas: torek–nedelja: 10.00–18.00; ponedeljki: zaprto.

Vstopnina: družinska vstopnica: 14 €.

 

  1. Narodni muzej Slovenije

 

Najstarejši muzej v Sloveniji predstavlja najbolj pomembne predmete s celotnega slovenskega ozemlja. Zanimiv je ogled najstarejše piščali na svetu iz jame Divje babe, najdb z Ljubljanskega barja, situle z Vač, edine staroegipčanske mumije v Sloveniji in pozlačenega kipa emonskega meščana. Ogledati pa si je mogoče seveda veliko več. Morda lahko obisk načrtuješ celo v času delavnic za otroke.

Lokacija: Narodni muzej Slovenije, Muzejska ulica 1, Ljubljana.

Odpiralni čas: ponedeljek-nedelja: 10.00–18.00, četrtki: 10.00-20.00.

Vstopnina: družinska vstopnica: 15 €; prost vstop za predšolske otroke; brezplačen obisk muzeja vsako prvo nedeljo v mesecu.

 

  1. Dolenjski muzej

 

Dolenjski muzej priporočamo vsem občudovalcem bogate preteklosti Dolenjske, predvsem njene železne dobe. Zbirka situl in vrezanih prizorov na njih je res vredna ogleda, prav tako bo kak vzdih izvabil tudi čudovit barvit steklen in jantarni nakit.

Lokacija: Dolenjski muzej, Muzejska ulica 7, Novo mesto.

Zimski odpiralni čas: torek-sobota: 8.00–16.00, nedelja, prazniki: 10.00–14.00, ponedeljki: zaprto.

Vstopnina: družinska vstopnica: 15 €.

 

  1. Gorenjski muzej

 

Gorenjski muzej slovi po izredno domiselnih interaktivnih razstavah. Priporočamo ogled razstave Prelepa Gorenjska v prenovljenem gradu Khislstein in arheološke razstave Železna nit v Mestni hiši, kjer je med drugim na ogled rekonstrukcija prizora življenja v neolitski hiši na Drulovki.

Lokacija: Grad Khislstein, Tomšičeva ulica 44, Kranj; Mestna hiša, Glavni trg 4, Kranj.

Odpiralni čas: torek-nedelja: 10.00–18.00, ponedeljki: zaprto.

Vstopnina: družinska vstopnica: 6 €; priporočamo tudi nakup družinske vstopnice Z Valvazorjem po Gorenjskih muzejih, ki povezuje 5 gorenjskih muzejev z 1 vstopnico in velja 1 leto po ceni 29 €.

 

  1. Notranjski muzej Postojna

 

Če imate doma navdušenca nad zakladi, ga lahko odpeljete v Postojno v Muzej Krasa, kjer imajo razstavljen Predjamski zaklad. V jami pod Predjamskim gradom so namreč arheologi izkopali zakladno najdbo, pozlačene srebrne predmete, med katerimi je tudi zelo nenavadna pivska čaša z mlinčkom na veter.

Lokacija: Notranjski muzej Postojna, Kolodvorska cesta 3, Postojna.

Zimski odpiralni čas: torek-nedelja: 10.00–17.00, ponedeljki: zaprto.

Vstopnina: odrasli: 6 €, osnovnošolci: 4 €.

f
1942 Amsterdam Ave NY (212) 862-3680 chapterone@qodeinteractive.com

    Free shipping
    for orders over 50%