Izkoristi brezplačno poštnino in naroči eno ali komplet iger po znižani ceni!

Image Alt

O avtorici

Z rokami v preteklosti

Dr. Vesna Merc je arheologinja in doktorica antropologije antičnih svetov, ki že več kot dvajset let raziskuje zgodovino naših krajev. V svoji karieri je vodila in sodelovala na več kot sto arheoloških raziskavah po vsej Sloveniji, svoja znanja in odkritja pa z navdušenjem predaja vsem, ki jih arheologija zanima.

Vodila je izkopavanja zelo obsežnega rimskega najdišča Sinja Gorica v Cerknici. Z njimi so odkrili številne nove podatke o rimskih priseljencih in staroselskih prebivalcih, npr. to, da so na Cerkniško v rimskem času uvažali dragocen srebrn in bronast nakit, steklene posode in fino lončenino, pa tudi olive. Tu je skupaj z ekipo odkrila tudi prvi rimskodobni nagrobnik na Notranjskem. Na njenih izkopavanjih v Čemšeniku so znotraj cerkve Marijinega vnebovzetja odkrili več gradbenih faz cerkve, celo najstarejšo leseno fazo svetišča, in prazgodovinsko poselitev, s čimer se je vas postarala za tisoče let. Na Ptuju je pred nekaj leti vodila izkopavanja najdišča, kjer so odkrili nenavadno veliko predmetov, ki so jih Rimljani uporabljali v svojih obredih, npr. svinčene kipce in keramične upodobitve delov telesa, ki so jih darovali ob prošnji za ozdravitev. Raziskave je vodila tudi na Primorskem, Gorenjskem, Dolenjskem in v Beli Krajini.

V svojem siceršnjem raziskovalnem delu se posveča arheološki dediščini in preučuje,

na kakšne načine se jo uporablja v sedanjosti. Kakšni načini predstavljanja najstarejše preteklosti prevladujejo v turizmu in v muzejskih postavitvah ali v vsakdanjem življenju. Posebej jo zanimajo zgodbe tistih ljudi v preteklosti, o katerih zgodovina ni pustila pisnih virov, zgodbe otrok in žensk.

Ob posvečanju arheološkim raziskavam se vrača k prvi ljubezni, potovanjem. Potovanja v tujino so v zadnjih letih zamenjali kratki izleti po domovini, na katerih z družino rada obišče kakšno pomembno arheološko najdišče. A ker so ta pogosto slabše označena in razložena, je začela družbo zabavati s sprotnim izmišljanjem zabavnih razlag in nalog za otroke. Zdaj jih je končno le zapisala in ponudila vsem. Prepričanje, da je arheologija nadvse zanimiva in premalo poznana, zato v zbirki ARHEOLOV® dopolnjuje z igro. Arheološka najdišča postanejo prostor za uganke in izzive. Sicer morda dolgočasni izleti pa postanejo nadvse zabavni, kar je pa najbolje: otroci ob njih pozabijo na telefone in tablice.

f
1942 Amsterdam Ave NY (212) 862-3680 chapterone@qodeinteractive.com

    Free shipping
    for orders over 50%