Izkoristi prednaročniško ceno za komplet iger! Naroči pustolovščini po nižji ceni.

Arheolov

Arheolov – kako je prišlo do družinske arheološke pustolovščine

V zadnjem desetletju se je življenje večjega dela ekipe Arheolova obrnilo na glavo. Naenkrat so priljubljena dolga jesenska potovanja zamenjale počitnice v največji poletni gneči. Dolgi pohodi so se spremenili v krajše potepe. Nenavadni kamni, mravljice in zgodbice o živalih so bili dolgo zvezde družinskih izletov. Z leti pa so postajale vedno bolj zanimive zgodbice o zakladih, lovi na pošasti in boji vitezov proti vsem nevarnostim. Pa seveda iskanje fosilov in izkopavanje zakladov.

Vrhunec sprotnega izmišljevanja zgodbic je bil nek decembrski večer pred par leti, ko smo dobili obiske. Mlada lovca na pošasti sta se podala na sprehod po Ptuju, ki se je spontano spremenil v navdušeno iskanje vseh mestnih skrivnosti. Tako veselih in zadovoljnih prijateljev med hitenjem od ene točke do druge med bojem proti nevarnostim preteklosti starodavno mesto še ni videlo. Po prihodu domov sta oba ločeno, a enako popolnoma navdušeno, risala zemljevid mesta in z x označevala vrhunce večera.

Takrat se je rodila ideja, da je mogoče na zanimiv igriv način predstaviti našo bogato kulturno dediščino. In tudi arheologijo kot tisto znanstveno vedo, ki odkriva preteklost na najbolj direkten, otipljiv način.

Pozimi leta 2021 je Platforma Centra za kreativnost pri Muzeju za arhitekturo in oblikovanje oznanila, da se pripravlja nov razpis. Ministrstvo za kulturo je namreč objavilo javni razpis za izbor operacij Spodbujanje kreativnih kulturnih industrij – Center za kreativnost 2022 (JrCzK 2022), sofinancirane s strani Evropske unije iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in Republike Slovenije, v okviru Operativnega programa za izvajanje Evropske kohezijske politike v obdobju 2014-2020.

Skupaj sem zbrala ekipo, s katero delim isto strast – pripovedovanje zgodb o preteklosti in izobraževanje o znanosti na igriv, zabaven in privlačen način. Skupaj smo zasnovali projekt ARHEO HERITAGE: drugo življenje arheološke dediščine in ga prijavili na razpis. Po mesecih čakanja je prišel odgovor. Neverjetno, uspeli smo!

Upam, da vam bo všeč! Naš ARHEOLOV združuje vse, kar je bilo raziskovalcema preteklosti tisti decemberski večer tako všeč, da jima ni do živega prišel ne mraz ne lakota. Vključili smo lov na zaklade preteklosti, uganke in presenečenja. Dodali smo še ščepec začimb v obliki arheoloških odkritij in zanimivosti. Pa odlične ilustracije mednarodno nagrajene ilustratorke Tamare Rimele, ki pomagajo pri ubiranju poti v neznano.

Začeli smo tam, kjer se je ideja rodila, na Ptuju. A to je šele začetek. Sledi cela serija Arheolovov po Sloveniji. Naslednja arheološka dogodivščina nas čaka v Piranu. In tako se bomo igrali še in še.

 

f
1942 Amsterdam Ave NY (212) 862-3680 chapterone@qodeinteractive.com

    Free shipping
    for orders over 50%