Izkoristi brezplačno poštnino in naroči eno ali komplet iger po znižani ceni!

Arheolov

Mozaik na ogled v Evfrazijevi baziliki v Poreču.

Ideje za izlet v Istro: 3 top arheološke znamenitosti in doživetja za družine

 

A potrebujete oddih od napornega dela, obveznosti šole ali vrtca? Predlagam zamenjavo okolja in izlet v neznano. Arheolovci smo prepričani, da je največja neznanka preteklost. Preizkusite potop v preteklost, kjer najlažje odklopite vsakodnevne skrbi.

 

Za vas sem pripravila nekaj idej razburljivih, poučnih in nepozabnih izletov, ki so posebej primerni za vikend izlet. Predlagam izlet k sosedom, če le imate nekaj dni več časa. Pozimi je Istra posebej privlačna zaradi več sončnih dni, višjih temperatur in bližine morja. Vikend potep po Istri z raziskovanjem manj znanih arheoloških najdišč in zelo znanih turističnih atrakcij bo zagotovo spočil starše in navdušil otroke. V decembru lahko združite raziskovanje znamenitosti z ogledom praznične okrasitve mest.

 

Izlet v Poreč

 

 

V Poreču si oglejte čudovite barvne in svetleče bizantinske mozaike Evfrazijeve bazilike. Zgodnjekrščanski kompleks, ki velja za največjega ohranjega iz tistega časa, je od leta 1997 uvrščen na seznam svetovne dediščine pri UNESCO. Predlagam, da se igrate igrico: Kdo prvi vidi mozaik z ribo. Zmaga tisti, ki najde več živali. Izkoristite dan in v mestu poiščite tudi romansko hišo na trgu Malafor.

 

Lokacija: Eufrazijeva bazilika, Eufrazijeva ulica 22, Poreč, Hrvaška, koordinate.

Najprimernejši čas: vse leto.

Odpiralni čas: 9 – 16, sobota 9 – 12, nedelje zaprto.

Trajanje ogleda: 30-60 min.

Vstopnina: 5 EUR.

Več informacij tukaj.

 

Izlet v okolici Rovinja

 

 

Privoščite si sprehod po bronastodobni naselbini Monkodonja v bližini čudovitega Rovinja. Gre za najboljše raziskano gradišče (naselbino na vzpetini) v Istri, kjer so skupaj izkopavali nemški, hrvaški in slovenski arheologi. Na izkopavanja v študentskih letih imam tudi sama zelo lepe spomine. Zaradi pomembnosti odkritij Monkodonji nekateri pravijo tudi Istrske Mikene. Poimenovanje ni povsem iz trte zvito, saj so prebivalci naselbine dejansko imeli stike z grškim prostorom in so od tam uvažali posebno posodje. Raziskava, prezentacija naselbine in znanstvene objave so prejele tudi evropsko diplomo Europa nostra. Pot od manjšega parkirišča do vrha naselbine je opremljena z razlagalnimi tablami. Uživajte v čudovitem razgledu na morje in na območje nekdanjega prazgodovinskega pristanišča z vrha naselbine, z akropole.

 

Lokacija: Monkodonja, Rovinjsko selo, Rovinj, Hrvaška, koordinate.

Najprimernejši čas: vse leto.

Odpiralni čas: vedno dostopno.

Trajanje ogleda: 45-60 min.

Vstopnina: brezplačno.

Več informacij tukaj.

 

Izlet v Pulj

 

 

Dan preživite po poteh Rimljank in Rimljanov ter odkrivajte številne ostanke rimskega mesta Pola. Oglejte si različna rimska vrata v mesto: Porta Aurea, Herkulova vrata in dvojna vrata. Dvojna vrata so pred pravkar odlično obnovljenim malim rimskim gledališčem, katerega obnova je bil izglasovana za enega najboljših projektov leta 2023. Zanimiv je tudi forum z Avgustovim templjem, ki si ga lahko pozimi ogledaš od zunaj, poleti pa le stopite v tempelj in si predstavljajte, da ste udeleženci starodavnega obredja. Avgustov tempelj je ena od redkih v celoti ohranjenih rimskih stavb, zato jo posebej priporočam. Za glavno atrakcijo dneva si prihrani pravi rimski amfiteater, kjer so se odvijale gladiatorske igre. Poleti tu uprizarjajo rimske igre z boji gladiatorjev, zvečer pa lahko pogosto ujameš kak koncert.

 

Lokacija: Pulj/Pula, Hrvaška, koordinate arene.

Najprimernejši čas: vse leto.

Odpiralni čas: pozimi 9-17, poleti 8-21 (junij do 22h, julij in avgust do 23h).

Trajanje ogleda: 45-60 min.

Vstopnine: arena – odrasli 10 EUR, otroci 5 EUR; Avgustov tempelj – odrasli 2 EUR, otroci 1 EUR.

Več informacij tukaj.

 

 

Piranon. Pustolovščina po sledeh gospodarjev soli

 

V primeru, da primanjkuje časa za izlet v hrvaško Istro, lahko izberete bližnjo destinacijo na slovenskem delu Istre. Za igrivo in zabavno raziskovanje predlagam našo družinsko pustolovščino Piranon. Pustolovščina po sledeh gospodarjev soli.

 

Izkoristite posebno decembrsko ponudbo – brezplačno poštnino na vsa naročila.

f
1942 Amsterdam Ave NY (212) 862-3680 chapterone@qodeinteractive.com

    Free shipping
    for orders over 50%